فهرست مطالب

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهرام ایمانی*، امید حمید ننه کران صفحات 412-427

    یکی از مهمترین بحث ها در خصوص توسعه گردشگری، برنامه ریزی برای آینده و در واقع آینده پژوهی است. بنابراین، این پژوهش قصد دارد مهمترین پیشران های موثر در گردشگری روستاهای نیر را شناسایی نموده و سپس با ارائه راهکارها و استراتژی ها توسعه گردشگری این شهر را برای آینده تدوین نماید. این پژوهش در سال 1400 انجام شده و بر اساس هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی و اکتشافی است. روش گردآوری اطلاعات، با توجه به ماهیت مطالعه تحقیق به دو صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است. داده های کیفی با پرسشنامه باز و بررسی اسناد صورت گرفت. داده های کمی به صورت عددی و از طریق وزن دهی پرسشنامه دلفی تهیه شد. به شکلی که ابتدا شاخص ها در ابعاد مختلف گردآوری و سپس در اختیار متخصصین و کارشناسان قرار داده شد. برای شناسایی متغیرهای پیشران و کلیدی از مدل تاثیرات متقابل در قالب نرم افزار میک مک استفاده شده است. در مرحله بعد پس از شناسایی عوامل کلیدی از 30 نفر از متخصصین درخواست گردید، در چارچوب ماتریس تاثیرات متقابل، بر اساس میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری به شاخص ها امتیاز صفر تا سه اختصاص دهند. نتایج نشان داد شش متغیر در جایگاه مستقل، دو متغیر به عنوان ورودی، دو متغیر وابسته و دو متغیر نیز در جایگاه دوجهی قرار داشتند. همچنین عامل گردشگری برنامه ریزی شده در روستاها که میزان اثرگذاری مستقیم آن 24 بدست آمد، به عنوان عامل ورودی با بالاترین قدرت تعیین کنندگی در جایگاه نخست، پیشران های کلیدی برای توسعه گردشگری روستاهای شهرستان نیر از دیدگاه هیات خبرگان است. همچنین حفظ محیط زیست، امکانات اقامتی و امکانات بهداشتی روستا با میزان اثرگذاری 17 در جایگاه دوم قرار داشتند. در این راستا پیشنهاد می گردد، با توجه به توان ها و پتانسیل های منطقه مورد نظر، برنامه ای مدون جهت توسعه گردشگری روستایی تدوین گردد. به گونه ای که توسعه صنعت گردشگری در نواحی روستایی مورد مطالعه به عنوان یک استراتژی جدید توسط جوامع محلی، عوامل سیاسی و برنامه ریزان است که به عنوان عوامل مهم اصلاح مناطق روستایی به شمار می آ یند و می تواند نقش عمده ای در توسعه این نواحی داشته باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، آینده پژوهشی، شهرستان نیر
  • علیرضا جمشیدی*، داود جمینی، معصومه جمشیدی صفحات 429-446

    توسعه کارآفرینی روستایی، کلید حل مشکلات مختلف موجود در جوامع روستایی کشور از جمله بیکاری، فقر، ناامنی غذایی، مهاجرت، و دیگر ناهنجاری های اقتصادی و اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی کانونی بین شاخص های کارآفرینی (متغیر های X شامل توفیق طلبی،...) بر توسعه پایدار روستایی (متغیرهای Y شامل پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی،...) در مناطق روستایی غرب دریاچه ارومیه (در سال 1401-1400) انجام شده است. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل تمامی خانوارهای روستایی ساکن در حاشیه غربی دریاچه ارومیه بوده (17738= N)، که 374 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده‏های میدانی، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی آن به صورت صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (بین 703/0 تا 836/0) مورد تایید قرار گرفت. جهت بررسی اهداف مطالعه از تحلیل همبستگی کانونی و ضریب همبستگی اسپیرمن و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل همبستگی کانونی نشان داد که ترکیب خطی مناسبی بین مجموعه متغیرهای کانونی شاخص های کارآفرینی روستایی و مولفه های توسعه پایدار روستایی مناطق مورد مطالعه وجود دارد. همچنین، تحلیل کانونی دو مجموعه معنادار نشان داد که خلاقیت (833/0) و اعتماد به نفس (898/0) رابطه معنی داری با پایداری اقتصادی (835/0) و پایداری کالبدی (982/0) دارند. به عبارتی می توان نتیجه گرفت با بهبود وضعیت عوامل تاثیرگذار بر توسعه کارآفرینی در مناطق روستایی، می توان شاهد توسعه پایدار روستایی بود. لذا می توان افزایش مهارت هایی از جمله خوداتکایی، اعتماد به نفس، خلاقیت و مسئولیت پذیری در بین روستاییان را پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، توسعه پایدار روستایی، ضریب همبستگی کانونی، دریاچه ارومیه
  • زهرا کیخا، جواد بذرافشان، سیروس قنبری*، عالمه کیخا صفحات 447-461

    وقوع حوادث طبیعی مانند سیلاب و زلزله در عرصه های جغرافیایی، به ویژه مناطق روستایی تاثیرات مخربی برجای می گذارد. به طوری که این گونه حوادث اغلب با تخریب منابع اقتصادی و امکانات رفاهی و زیستی، سلامت ساکنان را به خطر می اندازند و همیشه خطر جدی برای توسعه مناطق روستایی به شمار می روند. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل فضایی میزان برخورداری جامعه محلی از عوامل اقتصادی موثر بر تاب آوری در برابر مخاطرات محیطی در روستاهای منطقه سیستان می باشد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی سرپرستان خانوراهای 373 روستای بالای 50 خانوار در منطقه سیستان بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 189 نفر از سرپرستان خانوارها به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و WASPAS و Arc GIS استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون در خصوص تاثیر عوامل اقتصادی بر تاب آوری اجتماعات روستایی در منطقه سیستان حاکی از آن است که میزان همبستگی چندگانه بین عوامل اقتصادی و تاب آوری برابر با ضریب تعیین (R2=0.003) می باشد که نشان می دهد عوامل اقتصادی هیچ تاثیری برتاب آوری روستاییان در منطقه سیستان ندارد. همچنین نتایج حاصل از تکنیک رتبه بندی WASPAS موید آن است که، روستائیان واقع در شهرستان های نیمروز و هیرمند دارای بیشترین میزان تاب آوری اقتصادی در برابر مخاطره طبیعی و روستائیان واقع در شهرستان هامون دارای کمترین میزان تاب آوری اقتصادی در برابر مخاطرات طبیعی می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مخاطرات محیطی، عوامل اقتصادی، روستائیان، منطقه سیستان
  • مینا صالح نیا*، محسن رفعتی صفحات 463-478
    یکی از اقداماتی که در زمینه مدیریت بحران دریاچه ارومیه قابل انجام است، سنجش آثار خشکی دریاچه بر درآمد روستاییان حوضه می باشد. سنجش آثار در ابعاد محلی، به دلیل شناسایی میزان توانایی نواحی درگیر با بحران های محیطزیستی برای مقابله با آنها، دارای اهمیت است. همچنین، استفاده از نتایج سنجش این عامل مهم، می تواند سبب اتخاذ سیاست های معیشتی متناسب با کاهش آسیب پذیری و افزایش توان سازگاری شود. در همین راستا، مطالعه حاضر نقش عوامل موثر بر درآمد خانوارهای روستایی حوضه دریاچه ارومیه را با استفاده از کاربرد داده های پانل در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان مورد بررسی قرار داد. بهره گیری از داده های بازه زمانی سال های 98-1385 و برآورد مدل با استفاده از رویکرد اثرات ثابت نشان داد متغیرهای درصد شاغلین جمعیت فعال روستایی، مساحت اراضی زیر کشت آبی، سطح تراز دریاچه ارومیه، و میزان بارش به ترتیب بیشترین تاثیرات مثبت را بر درآمد واقعی سالانه روستاییان دارند؛ به طوری که به ازای یک درصد افزایش در مقدار هر یک از این متغیرها، درآمد واقعی به ترتیب 269/0، 186/0، 074/0 و 006/0 درصد افزایش خواهد یافت. ایجاد زمینه های حمایتی و ارائه تسهیلات بانکی کم بهره برای احداث گلخانه و سرمایه گذاری در امور مشاغل غیرکشاورزی جهت تنوع بخشی به منابع درآمدی و معیشتی روستاییان، گسترش و ترویج مکانیزاسیون و استفاده از تکنولوژی های نو در بخش کشاورزی جهت کاهش هزینه ها و کاهش سطح مصرف آب، تجهیز اراضی با سیستم آبیاری نوین، و تسریع در اتمام پروژه های مصوب ستاد احیای دریاچه از پیشنهادات مطالعه حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: داده های پانل، درآمد خانوارهای روستایی، دریاچه ارومیه، رویکرد اثرات ثابت
  • جواد قاسمی*، حسن علی پور، ندا علیزاده صفحات 479-497

    ارتباط بین تحقیقات و ترویج، همواره به عنوان یکی از موضوعات مهم و چالش برانگیز در نظام های نوآوری کشاورزی به شمار می رود. با اجرای طرح نظام نوین ترویج کشاورزی، ارتباط بین این دو بخش به عنوان یک مولفه مهم مورد توجه قرار گرفت. هدف کلی تحقیق پیمایشی حاضر که در سال های 1400 تا 1401 انجام شد، تحلیل سازوکارهای ارتباط اثربخش بین تحقیقات و ترویج در نظام نوین ترویج کشاورزی بود. جامعه آماری پژوهش، مروجان (1113 نفر) استان های البرز، فارس، سیستان و بلوچستان و لرستان بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 291 نفر برآورد شد که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخت بود که روایی آن از طریق نظرخواهی از متخصصان (روایی صوری) و روایی سازه ای و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Smart PLS نسخه 3 انجام شد. رتبه بندی سازوکارهای ارتباط اثربخش بین تحقیقات و ترویج نشان داد که سازوکارهای «انگیزشی» و «نظارت و ارزیابی» به ترتیب با میانگین 85/3 و 80/3 در بالاترین و سازوکارهای «ساختاری-کارکردی» و «مشارکتی» به ترتیب با میانگین 66/3 و 67/3 در پایین ترین رتبه ها قرار گرفتند. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این سازوکارها دارای هشت مولفه اصلی «انگیزشی»، «مشارکتی»، «زیرساختی-پشتیبانی»، «قانونی-سیاستگذاری»، «ساختاری-کارکردی»، «نظارت و ارزیابی»، «ارتباطی» و «آموزشی-توانمندسازی» بودند که همگنی و پایایی معرف ها مورد تایید قرار گرفت که مولفه های «ارتباطی» و «انگیزشی» به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار ضریب استاندارد بودند (964/0 و 786/0). بر این اساس، به منظور بهبود ارتباط بین تحقیقات و ترویج، سازوکارهایی چون: انگیزه های مادی و معنوی، مشارکت در فرآیند برنامه ریزی چندسطحی، بهره گیری از ظرفیت های بخش غیردولتی، برنامه های آموزشی و توانمندسازی، اصلاحات ساختاری، فراهم نمودن امکانات و زیرساخت های لازم و استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نظام نوین ترویج کشاورزی، ترویج کشاورزی، تحقیقات کشاورزی، ارتباط اثربخش
  • ابراهیم مرادنژادی، جلیل فرزدامهر*، حامد سنگونی، حسن فیضی صفحات 499-512
    افزایش مصرف گیاهان دارویی فواید زیادی ازجمله ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای تولید کنندگان به ویژه جامعه روستایی که معیشت آنها وابسته به بهره برداری از طبیعت است دارد. از این رو لازم است عوامل موثر بر میزان مصرف گیاهان دارویی و وضعیت عرضه آن در بازار مورد بررسی قرار گیرد تا با شناخت مهم ترین عوامل موثر برآن زمینه توسعه این نوع بهره برداری را فراهم کرد. این مطالعه به بررسی نحوه ارائه و مصرف گیاهان دارویی و نگرش و اعتقاد مردم به آن در عطاری های شهرستان تربت حیدریه پرداخته است. روش تحقیق به صورت توصیفی و ابزار گردآوری استفاده از پرسشنامه بود که توسط محقق طراحی گردیده شد. جامعه آماری این تحقیق عطاری‏های شهرستان تربت‏حیدریه و خریداران گیاهان دارویی بود. حجم نمونه با استفاده از محاسبه فرمول کوکران برابر با 383 محاسبه شد که شامل 127 نفر از عطاری‏های شهرستان ‏تربت‏حیدریه و 256 نفر از خریداران گیاهان دارویی تعیین بود. پس از گردآوری داده‏ها توسط پرسشنامه، با استفاده از نرم افزار SPSS23 داده‏های تحقیق، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که بین نحوه نگهداری گیاهان دارویی و میزان مصرف مردم (32/0r=) رابطه معنی دار و مثبت و بین نحوه عرضه گیاهان دارویی و میزان مصرف مردم (390/0r=) نیز رابطه معنی دار و مثبتی به دست ‏آمد. بین نگرش و اعتقاد مردم به اثربخشی گیاهان دارویی و میزان مصرف مردم (582/0r=) و بین داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با گیاهان دارویی و میزان مصرف گیاهان دارویی توسط مردم (376/0r=) رابطه معنی‎داری و مثبتی به ‏دست آمد. از این رو تنها با افزایش آگاهی مصرف کنندگان نسبت به مزایای استفاده از گیاهان دارویی و همچنین تغییر در نحوه نگداری و عرضه گیاهان دارویی از شیوه های سنتی به شکل مدرن می توان به توسعه بازار گیاهان دارویی کمک شایانی کرد.
    کلیدواژگان: درآمد، سابقه شغلی، تحصیلات، عطاری، مصرف&rlm، کننده
  • مرتضی یعقوبی، علی سردار شهرکی*، علیرضا کرباسی صفحات 513-540
    استان سیستان و بلوچستان، یکی از استان هایی است که نسبت به سایر استان های کشور حرفه بخش قابل توجهی از افراد به صنایع دستی ‏اختصاص دارد، هرچند انتظارات شاغلین این صنعت برآورده نشده است. رکود تقاضا در بازار صنایع دستی نه تنها انگیزه ورود به این صنعت را ‏از بین برده بلکه موجب بیکار شدن برخی شاغلین در این حوزه شده و اثرات جانبی دیگری همچون افزایش روند مهاجرت از روستا به شهر و ‏عدم تولید برخی از صنایع دستی را داشته است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و رتبه بندی موانع توسعه بازار تعاونی های ‏صنایع دستی این استان است. تحقیق حاضر کاربردی و کمی است و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه و مصاحبه حضوری با ‏فعالین و صاحب نظران این حوزه در استان سیستان و بلوچستان استخراج شده است. برای این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ‏تعداد 40 پرسش نامه در سال 1401 گردآوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شده است. آزمون فرضیه ها با تکیه ‏بر آزمون تی تک نمونه ای، رتبه بندی موانع توسعه بازار صنایع دستی با استفاده از آزمون ‏فریدمن، و ارتباط متغیرهای جمعیت شناختی با موانع ‏توسعه بازار با توجه به آزمون های ناپارامتری یو من-‏ویتنی و کروسکال والیس‏ انجام شدند.‏ نتایج نشان داد که برگزاری محدود نمایشگاه ها، ‏عدم تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در حوزه صنایع دستی و تبلیغات ناکافی به ترتیب مهم ترین موانع توسعه بازار صنایع دستی هستند. ‏با این وجود عدم تطابق تولید صنایع دستی استان با سلیقه مصرف کننده، تنوع و جذابیت محصول، مانعی جدی در توسعه بازارهای ‏‏ صنایع دستی محسوب نمی شود. ‏
    کلیدواژگان: رتبه بندی، بازار صنایع دستی، تعاونی ها، سیستان و بلوچستان
  • مکرم روان بخش*، طوبی عابدی صفحات 541-560

    ارزیابی تهدیدهای موثر بر اکوسیستم ها به منظور توسعه راهبردهای مناسب مدیریت محیط زیستی، پایش و ارزیابی آن ها امری ضروری است. پناهگاه حیات وحش و تالاب بین المللی امیرکلایه با مساحت 1230 هکتار در دهستان شیرجوپشت، بخش رودبنه، شهرستان لاهیجان در استان گیلان واقع شده است. در این تحقیق ابتدا جهت تدوین معیارهای و زیر معیارهای پژوهش، از منابع کتابخانه ای همچنین نتایج حاصل از طرح تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب امیرکلایه (1399) استفاده شد. در تدوین این برنامه 30 نفر از ذی نفعان و بهره بردان تالاب شرکت داشتند. سپس به منظور استخراج و تبیین دقیق مشکلات و مسائل تالاب پرسشنامه ای با معیارهای اولیه طراحی و به 15 نفر از متخصصین مطلع به مدیریت تالاب امیرکلایه ارسال شد. در گام بعدی نظرات متخصصین ازنظر نرمال بودن به کمک آزمون کولموگروف- اسمیرنف موردسنجش قرار گرفت و درنهایت مشکلات و مسائل شناسایی شده به روش دلفی فازی رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد که معیار بیولوژیک با سه زیر معیار، معیار فیزیکوشیمیایی با شش زیر معیار، معیار اقتصادی با شش زیر معیار، معیار اجتماعی با 12 زیر معیار و معیار فرهنگی با چهار زیر معیار مهم ترین معضلات تالاب بودند. نتایج حاصل از رتبه بندی زیر معیارها نشان داد که ورود گونه های مهاجم و رشد و تجزیه گیاهان با امتیاز 38/ 0در بخش بیولوژیکی و کاهش عمق و سطح تالاب همچنین آلودگی تالاب به کود و سموم کشاورزی به ترتیب با امتیاز 21/0 و 20/0 در بخش فیزیکو شیمیایی حائز بالاترین رتبه بودند. افزایش سطح زیر کشت اراضی شالی کاری روستاهای حاشیه تالاب با امتیاز 19/0 ، برداشت بی رویه آب تالاب و فقر اقتصادی جوامع محلی هر یک با امتیاز 18/0 از مهم ترین زیرمعیارهای اقتصادی شناسایی شدند. شکار غیر مجاز و بی رویه با امتیاز 11/0 و عدم تعامل و مشارکت بین سازمانی در مدیریت تالاب در گروه های ذینفع تالاب با امتیاز 10/0 از مهم ترین زیر معیارهای اجتماعی و درنهایت زیر معیار های فرهنگی، عدم آگاهی جوامع محلی (ساکنین روستاهای حاشیه تالاب) و مدیران و ذی نفعان تالاب به ترتیب با امتیاز 31/0 و 30/0 حائز بالاترین رتبه بودند. استفاده از سایر روش های دیگر کمی سازی عوامل تهدید کننده تالاب در دستیابی به نتایج دقیق تر و کامل تر به منظور اجرای موفق تر برنامه مدیریت زیست بومی امیرکلایه و دستیابی به توسعه پایدار روستاهای حاشیه تالاب مثمر ثمرخواهد بود.

    کلیدواژگان: تخریب تالاب، جامعه روستایی معیار، مدیریت زیست بومی
|
  • Bahram Imani *, Omid Hamid Naneh Karan Pages 412-427

    This research was done in the year 2021 and is based on its applied purpose and in terms of its analytical and exploratory nature. The method of data collection, according to the nature of the research study, is both library and field. Qualitative data was collected through an open questionnaire and document review. Quantitative data was prepared numerically and by weighting the Delphi questionnaire. In such a way that first the indicators were collected in different dimensions, and then they were provided to specialists and experts. In order to identify driving and key variables, the model of mutual effects has been used in the form of Mic Mac software. In the next step, after identifying the key factors, 30 experts were asked to assign a score of 0 to 3 to the indicators based on their degree of influence in the framework of the matrix of mutual effects. the results showed that six variables were in independent positions, two variables were input variables, two were dependent variables, and two were in binary positions. Also, the factor of planned tourism in the villages, whose direct impact was 24, as the input factor with the highest determining power in the first place, is the key driver for the development of tourism in the villages of Nair City from the expert panel's point of view. Also, environmental protection, residential facilities, and health facilities of the village were in second place with an impact rate of 17. In this regard, it is suggested to develop a codified programme for the development of rural tourism according to the powers and potentials of the region. In such a way that the development of the tourism industry in rural areas is studied as a new strategy by local communities, political agents, and planners who are considered important factors in the reform of rural areas and can play a major role in the development of these areas.

    Keywords: planning, Rural development, Rural tourism, Future research, Nir County
  • Alireza Jamshidi *, Davood Jamini, Masomeh Jamshidi Pages 429-446

    The development of rural entrepreneurship is the key to solving various problems in the country's rural communities, including unemployment, poverty, food insecurity, migration, social anomalies, etc. The study aimed at investigating the focal correlation between entrepreneurship indicators (X variables including success, …) on sustainable rural development (Y variables including social sustainability, economic sustainability…) in rural areas west of Urmia Lake (in 2020-2021) to determine the variability between the two sets of variables. The statistical population of the study includes all households living on the western shore of Urmia Lake (N = 17738), of which 374 sample (households) were selected using Cochran's formula and multi-stage stratified sampling with proportional assignment. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed using face validity and Cronbach's alpha coefficient (Between 0.703 and 0.836). In this research, in order to investigate the objectives of the study, Canonical Correlation Analysisand Spearman's correlation coefficient were performed using SPSS software. The results of Canonical Correlation Analysis showed that there is a good linear combination between the set of focal variables of rural entrepreneurship indicators and the components of sustainable rural development in the studied areas. Also, the canonical correlation analysis of two significant sets showed that creativity (0.833) and self-confidence (0.898) have a significant relationship with economic stability (0.835) and physical stability (0.982). In other words, it can be concluded that by improving the situation of factors affecting the development of entrepreneurship in rural areas, we can see sustainable rural development. Therefore, it can be suggested to increase skills such as self-reliance, self-confidence, creativity, responsibility, etc. among the villagers through holding various training classes.

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Sustainable Rural Development, Focal Correlation Coefficient, Urmia Lake
  • Zahra Keikha, Javad Bazrafshan, Sirous Ghanbari *, Aleme Keikha Pages 447-461

    Occurrence of natural disasters such as floods and earthquakes in geographical areas, especially in rural areas, has devastating effects. Such incidents often endanger the health of residents by destroying economic resources and welfare and biological facilities, and those are always a serious threat to the development of rural areas. In this regard, the purpose of this study is the spatial analysis of the extent to which the local community has economic factors affecting resilience against environmental hazards in the villages of Sistan region. This research has been done by descriptive-analytical method. The statistical population of the present study included all heads of households in 373 villages wich had more than 50 households in Sistan region. Using Cochran's formula, 189 household heads were randomly selected as a sample. In order to analyze the data, SPSS, WASPAS and Arc GIS software were used . The results of regression test on the effect of economic factors on the resilience of rural communities in Sistan region indicate that the degree of multiple correlation between Economic factors and resilience is equal to the coefficient of determination (R2 = 0.003) which shows that Economic factors have no effect on the productivity of villagers in the Sistan region. Also, the results of WASPAS ranking technique confirm that the villagers located in Nimroz and Helmand counties have the highest rate of economic resilience against natural hazards and the villagers located in Hamoon county have the lowest rate of economic resilience against risks which They are natural.

    Keywords: Resilience, environmental hazards, Economic factors, Villagers, Sistan region
  • Mina Salehnia *, Mohsen Rafati Pages 463-478
    One of the measures that can be taken in crisis management of Lake Urmia is to measure the impacts of the drying up of the lake on the rurals income in the basin. Assessing impacts in local dimensions is important because of identifying the ability of areas involved in environmental crises to deal with them. Also, using the results of measuring this important factor can lead to the adoption of appropriate livelihood policies to reduce vulnerability. In this regard, the present study investigated factors affecting the income of rural households in Urmia lake basin using panel data in the three provinces of West Azerbaijan, East Azerbaijan and Kurdistan. Utilizing the data of the period of 2006-2019 and estimating the model using the fixed effects approach showed that percentage of working people of the active rural population, the area of irrigated land, the level of Lake Urmia, and annual rainfall respectively have the most positive effects on the real annual income. So that for one percent increase in the value of each of these variables, the real income will increase by 0.269, 0.186, 0.074 and 0.006 percent respectively. Taking support measures for the construction of greenhouses, investing in non-agricultural businesses in order to diversify the income and livelihood resources of the villagers, expanding mechanization and the use of new technologies in the agricultural sector Land equipping with new irrigation systems, and speeding up the completion of projects approved by the lake restoration headquarters are the suggestions of the present study.
    Keywords: Fixed effects approach, Lake Urmia, panel data, Rural households income
  • Javad Ghasemi *, Hasan Alipour, Neda Alizadeh Pages 479-497

    The linkage between research and extension has always been considered as one of the most important and challenging issues in agricultural innovation systems. After the implementation of the agricultural extension new system, the linkage between these two sectors was considered as an important component. The main purpose of this survey research (which was done in 2021-2022) was to analyzing effective linkage mechanisms between research and extension in the agricultural extension new system in Iran. The statistical population of the study consisted of extension agents (N= 1113) in Alborz, Fars, Sistan & Baluchestan and Lorestan Provinces, out of whom 291 extension agents determined as sample using Krejcie and Morgan sampling table and proportionate stratified sampling technique. Data were collected through a questionnaire, validity of which was approved by a panel of experts and construct validity (AVE Index). Reliability of the questionnaire was approved by calculating the Cronbach's alpha and composite reliability (CR). The collected data were analyzed by SPSS22 and Smart PLS3 software. Results of prioritizing effective linkage mechanisms between research and extension indicated that "motivation" and "monitoring and evaluation" mechanisms, respectively, with the average of 3.85 and 3.80 were in the highest ranks and "structural-functional" and "participatory" mechanisms, respectively, with the average of 3.66 and 3.67 were in the lowest ranks. In addition, the results of confirmatory factor analysis confirmed that these mechanisms had eight components (i.e. motivation, participation, infrastructure-support, legal-policy, structural-functional, monitoring - evaluation, communication and training-empowerment), that “motivation” and “communication” components had the highest and lowest values of standard coefficient (0.964 and 0.786). Accordingly, it is recommended to improve the linkage between research and extension through: motivation, participation in the multilevel planning process, using the capacities of the non-governmental sector, training and empowerment programs, structural reforms, providing the necessary facilities and infrastructure and use of information and communication technology.

    Keywords: Agricultural Extension New System, Agricultural Extension, Agricultural Research, Effective Linkage
  • Ibrahim Moradnejadi, Jalil Farzadmehr *, Hamed Sangoony, Hassan Feizi Pages 499-512
    Increasing the consumption of medicinal plants has many benefits, including creating employment and generating income for producers, especially in rural communities whose livelihoods are highly dependent on nature. Therefore, it is necessary to investigate the factors affecting the consumption of medicinal plants and its status in the market in order to provide the most important factors for the development of this type of exploitation. This study examines the presentation and consumption of medicinal plants and the attitude and belief of people in it in the perfumeries of Torbat Heydarieh. Descriptive research method and collection tool was done using a questionnaire designed by the researcher. The statistical population of this study was the most important and significant perfumers of Torbat Heydariyeh and buyers of medicinal plants. The sample size using the Cochran's formula is equal to 383 which includes127 prominent perfumers of Torbat Heydarieh city and 256 buyers of medicinal plants were selected. After collecting the data by a questionnaire, the research data were analyzed using SPSS23 software. The results showed that there was a significant and positive relationship between the manner of keeping medicinal plants and the amount of consumption of people (r = 0.32) and the relationship between the supply of medicinal plants and the amount of consumption of people (r = 0.390) Was obtained. Between people's attitudes and beliefs about the effectiveness of medicinal plants and Consumption of people (r = 0.582) and a significant and positive relationship was obtained between having a degree related to medicinal plants and the amount of consumption of medicinal plants by people (r = 0.376). Therefore, only by increasing the awareness of consumers about the benefits of using medicinal plants and also by changing the way of supplying medicinal plants from traditional to modern methods, it is possible to help the development of the market of medicinal plants.
    Keywords: income, work experience, Education, perfumery, Consumer
  • Mortrza Yaqubi, Ali Sardar Shahraki *, Alireza Karbasi Pages 513-540
    Although Sistan and Baluchestan Province is renowned for its handicrafts and has the potential ‎to contribute significantly to the local economy, the industry has not yet met expectations. The ‎downturn in demand in the handicraft market has not only eroded the incentive to enter this ‎industry, but also made some people unemployed in this area and had other side effects, such as ‎an increase in rural-to-city migration and the lack of production of some handicrafts. In this ‎regard, the purpose of this study is to evaluate and rate barriers to market development in the ‎handicraft cooperatives of this province. The present research is applied and quantitative and ‎the required information has been extracted using questionnaires and interviews with activists ‎and experts of this field in Sistan and Baluchestan province. A total of 40 questionnaires were ‎collected in 2022 and analyzed using descriptive and inferential statistics. The results show that ‎the limited holding of national or international exhibitions of handicrafts, investors' ‎unwillingness to invest in handicrafts due to restrictive mechanisms and inadequate public ‎propaganda to recognize the effects of handicrafts (especially tourists) are the most important ‎barriers to the development of handicraft market are. The lack of design and use of integrated ‎and scientific marketing systems for selling products by manufacturing companies, and the ‎inability to sell handmade products directly by manufacturers, are also serious barriers to the ‎lack of development of the province's handicraft market. However, the mismatch of provincial ‎handicraft production with consumer tastes, diversity and product attractiveness is not a serious ‎obstacle to the development of crafts markets. ‎
    Keywords: Ranking, Handicrafts market, Cooperatives, Sistan, Baluchestan
  • Mokarram Ravanbakhsh *, Tooba Abedi Pages 541-560

    Ecosystem threatment assessment is essential to monitoring, evaluating, and developing appropriate environmental management strategies. Amirkelayeh international wildlife refuge with an area of 1230 hectares is located in the Shirjoopasht village belonging to Rudbaneh section, Lahijan city, and Giulan province. In this research, first, library resources and the Amirkelayeh wetland ecosystem management plan (2020) were used to compile the criteria and sub-criteria of the research. 30 wetland stakeholders participated in the plan development. To extract and explain wetland problems a questionnaire with basic criteria was designed and sent to 15 experts. In the next step, the opinions of the experts were measured in terms of normality with the help of the Kolmogorov-Smirnov test. Finally, using these components, the problems were analyzed using the method Fuzzy Delphi were ranked. The results of the ranking of the sub-criteria showed that the entrance of invasive species and the growth and decomposition of plant species with a score of 0.38 in the biological criteria, the reduction of the depth and surface of the wetland also, and the fertilizers and pesticide pollution in the physicochemical criteria with a score of 0.21 and 0.20 respectively had the highest ranks. Increasing the farming lands around the wetland with a score of 0.19, unsustainable water resources exploitation, and local communities’ economic issues with a score of 0.18 were identified as the most important economic sub-criteria. Illegal hunting with a score of 0.11 and lack of collaboration among stakeholders in wetland management with a score of 0.10 was the most important social sub-criteria, and finally, lack of awareness of local communities, managers, and stakeholders with scores of 0.31 and 0.30, respectively was the most important cultural sub-criteria. The use of other methods for quantification of wetland- threatening factors will be fruitful in achieving more accurate and complete results for the more successful implementation of the Amirkelayeh wetland ecosystem management plan and achieving sustainable development in villages around the wetland.

    Keywords: Criteria, Ecosystem Integrated Management Plan, rular Communities, Wetland degradation